Home » Overig » Paardentypen volgens Eric Laarakker
Paardentypen volgens Eric Laarakker

Paardentypen volgens Eric Laarakker

De vijf elementen:

 • Hout
 • Vuur
 • Aarde
 • Metaal
 • Water

Ko-Cyclus

Ko- cyclus ( controlecyclus) geeft aan hoe het ene element of orgaan controle uitoefent op het andere op dat er een harmonie ontstaat tussen de energieën van de elementen of organen. Een teveel aan energie (exces) van een orgaan wordt beheerst door de controle die een ander orgaan daarop uitoefent.

Metaal hakt het hout, hout bedekt de aarde, aarde damt het water in, water blust het vuur en vuur smelt het metaal.

Hout ( lever) oefent controle uit op het element aarde ( milt/ pancreas); het element aarde controleert water (nieren), water controleert vuur ( hart), vuur controleert metaal ( longen) en metaal controleert hout.

Verachtingscyclus

Als de controle die een bepaald orgaan ( of element) op een ander orgaan ( of element) uitoefent om een disbalans te herstellen te sterk of te langdurig ( chronisch) is, kan de Ko-cyclus zich ineens omkeren in de verachtingscyclus.

In plaats van dat er controle plaatsvindt van bijv. hout op aarde, gaat aarde invloed uitoefenen op hout.

Ko-cylus en de verachtingscyclus zijn vooral van belang omdat de karaktersprongen vaak via deze cycli plaatsvinden. Via de verachtingscycylus schiet een bepaald karakter in een ander karakter.

Cyclus van het leven:

 • Waterfase: overleven
 • Houtfase: grenzen bepalen
 • Vuurfase: seksualiteit, ego , intimiteit
 • Aardefase: rust en stabiliteit
 • Metaalfase: bezinning
 • Waterfase: de dood

Yin en Yang

Water eb metaal zijn Yin. Vuur en hout zijn yang. Aarde neemt een middenpositie in. Hoe meer een type yang is, des te actiever is hij- en dat blijft hij, ook op zijn oude dag.

 

De vijf karakters

Hout: de volbloedhengsthoutpaard

Emoties: moed- woede, dynamisch, agressie, frustratie, stress

Yin-orgaan: lever

Yang-orgaan: gal

Houtpaard moet voorop, is agressief en assertief. Als hij schrikt, gaat hij er als een raket vandoor. Grootste genot is competitie. Staat vol ongeduld te trappelen om aan het werk te gaan. Vaak ideale spring- en eventingpaarden, dravers en renpaarden, omdat ze dol zijn op snel, veel en hoog.
Blessuregevoelig, vooral pezen en spieren.
Goed uitgebalanceerd gaat voor je door het vuur omdat het weinig angst kent. Zullen niet hevig schrikken, blijven doorgaan. Leidende hengst is vaak een houtpaard.  Zijn duidelijk of ze wel of geen respect voor je hebben.
Fijne paarden om te behandelen, mits je eerlijk bent. Hoge pijngrens. Blijft alert als je hem behandelt.
In disbalans komt woede, frustratie en stress naar boven.
Schrokkers en knoeiers met eten. Gaan onmiddellijk met een hap eten over de deur kijken. Eten kort, snel en veel. Gevoelig voor wind.

 Vuur: het nerveuze, aanhankelijke veulen.vuurpaard

Emoties: enthousiast, levenslustig, nerveus, stemmingswisselingen, besluiteloos.

Yin-orgaan: hart

Yang-orgaan: dunne darm

Vuurpaard houdt van interactie met mensen vooral als ze hem bewonderen. Staat als eerste klaar om te begroeten. Moeilijk zonder andere paarden, veel aandacht nodig, concentratieproblemen.
Kan extreem reageren als ruiter niet goed in zijn vel zit. Wil uitgebreid beloond worden, aandacht is belangrijk.
Vuurpaarden geven meer om gratie en schoonheid dan om snelheid. Vertonen graag clownesk gedrag of hysterie en hyperextravert gedrag.
Met eten zijn het peuzelaars en treuzelaars.
Overgevoelig voor pijn en reageert heftig.
Als je een vuurpaard voor elkaar krijgt kun je geen beter dressuur-of showpaard vinden, omdat dit dier dol is op applaus en zichzelf mooi en geweldig vindt.

Aarde: de betrouwbare pony

Emoties: zorgelijkheid, slechte concentratie-zachtmoedigheid.

Yin-orgaan: milt/ pancreas

Yang-orgaan: maag

Aardepaard is bomvast. Zijn buik is zo groot, dat alleen de grootste singel past. Enige waarvoor hij wakker wordt is; eten.
Past zich aan zijn ruiter aan, als de ruiter nog niet toe is aan galop doet hij het niet.
Lief en betrouwbaar.
Dier wordt steeds slomer als hij teveel en te vaak beginners op zijn rug krijgt zeker in combi met overeten, metabolisme daalt nog meer. Wordt dan egoïstisch en opdringerig. Aardepaarden zijn verre van dom.
Niet echt geschikt voor sport op hoog niveau ,omdat snelheid en gratie niet in hun vocabulaire voorkomt. Geen beter manegepaard als dit.
Overgevoelig voor suiker en vocht.

Metaal: het no-nonsense paardmetaalpaard

Emoties: bedroefdheid, in zichzelf gekeerd-koelbloedig, recht door zee.

Yin-orgaan: longen.

Yang –orgaan: dikke darm.

Vertoont geen extreme blijheid, doet zijn werk goed en verwacht dat hij eerlijk wordt behandeld.
Liefst wordt hij naar de wedstrijd meegenomen, gezadeld, gereden, afgezadeld en weer op stal gezet zonder flauwekul.
Paard houdt niet van chaos en spanning. Als het paard oneerlijk wordt behandeld trekt het zich terug in zijn metalen schulp. Metaalpaard wordt stijf, depressief en geeft geen respons. Daarom noodzakelijk om contact te houden met zijn omgeving.  Afsluiten kan leiden tot onregelmatige ademhalingen constipatie.  Door longzwakte verhoogde kans op huidproblemen zoals droogheid en jeuk.  Kan tot uiting komen in ene stijve hals en wervelkolom.
Gevoelig voor droogte, gebaat bij vochtige stal en nat hooi.
Koelbloedige paarden, harde werkers en recht door zee.

Water: de gepensioneerde fokmerrie

waterpaard

 

Emoties: angst, wantrouwen- wilskracht, ingetogenheid

Yang-orgaan: blaasYin-orgaan: nieren

Van nature een eenling, teruggetrokken en wantrouwig. In de training heb je veel geduld en rust nodig. Waterpaard heeft ruimte nodig en als je hem in zijn waarde laat, kan hij laten zien wat hij kan. Als hij het al haalt naar de wedstrijd, is hij vaak te zenuwachtig om te presteren; angst werkt verlammend.

“stille waters hebben diepe gronden”, is gemaakt voor dit paard.  Zijn vaak de meest intelligente dieren, die onderschat worden omdat ze door angst worden geregeerd. Of ze trekken zich terug in een depressieve staat, of ze geven zich juist over aan alles om hen heen, wat ook nergens toe leidt. Gevoelig voor kou, in de winter stijver.

 

Vijf elementen medisch bezien

Hout:

Zwakke organen:

 • Lever en gal

Vatbaar voor:

 • Krampkoliek
 • Darmstoornissen
 • Stemmingswisselingen
 • Problemen aan pezen, banden en ogen
 • Gewelddadig gedrag

Functie van de lever en de gal is het opslaan en sturen van het bloed. Door het controleren van de evenwichtige stroom van bloed, houdt de lever emoties onder controle. Verder zorgt dit orgaan voor stijging van Qi ( levensenergie)  en bloed om zo de milt en het hart te helpen met hun rol als voeders. Als de lever het bloed niet evenwichtig kan verdelen, kan dit resulteren in onevenwichtige emoties, spierkampen, koliek, ongecontroleerde bewegingen, te veel stikstof (ureum) in urine en indigestie.

Op emotioneel gebied vertegenwoordigd de lever de kracht van actie, en zijn bijbehorende yang orgaan de gal(blaas) de kracht van het beslissen. Lever is gevoelig voor boosheid. Bij te veel boosheid zakt het paard verder in de spiraal van uitvallen en ongecontroleerde actie. Woede, agressie en frustratie zijn de sleutelwoorden.
Bij een allergische reactiviteit is altijd de lever betrokken.

Functioneel zien we vaak problemen met gezichtsvermogen, weke delen trauma en storingen in de tonusregulatie.
Bij chronische peesontsteking moet altijd de lever worden behandeld.
Als de lever deficiënt is kan die het bloed niet voeden en worden de spieren vermoeid, wat resulteert in rugpijn en pijn aan de benen.

Vaak doet het houtpaard te veel en te snel, wat resulteert in gezwollen spronggewrichten ( daar loopt ook de levermeridiaan) en peesontstekingen. Spieren in nek en heupen kunnen pijnlijk zijn ( galmeridiaan).

Basis van hoefbevangenheid is meestal een storing in de dikke darm. Hoefbevangenheid is gerelateerd aan de lever en wordt vaak veroorzaakt door een hoog fructaangehalte van het gras. Je ziet dit vooral in voorjaar, niet alleen omdat het gras rijk is aan fructaan maar ook omdat juist de lever dan wat verzwakt is. Dus raadzaam om de lever in het voorjaar de versterken bij dieren die daar gevoelig voor zijn.

Vuur:

Zwakke organen:

 • Hart en dunne darm

Vatbaar voor:

 • Aandoeningen aan de spijsverteringsorganen, (met name dunne darm.)
 • Slechte bloedsomloop (hart).

Vuur symboliseert de functie en de activiteit van het hart, het pericardium ( hartzakje) en de dunne darm; de tijd van de zomer en de puberteit. Chinezen noemen het hart de shen, poort van de geest. Hier ligt de connectie tussen lichaam en universum.

Sterke emoties hebben een sterke invloed op de hart- Qi. Als het hart te weinig bloed krijgt ( yin), zal de shen zwak zijn en symptomen als onrust en nervositeit geven. Er kunnen problemen met de bloedsomloop ontstaan , waardoor de benen koud worden en gaan zwellen. Lichaam en geest raken uitgeput.
Krampkoliek is ook een bekend verschijnsel.
Onder teveel stress of teveel hitte zal de hartenergie nog verder uit balans raken doordat het hart nog meer hitte gaat produceren, waardoor het paard irrationeel gedrag gaat vertonen zoals rollen met de tong, flappen van de lippen en weven. Als de hart-Qi uiteindelijk is uitgeput, wordt het paard bang, kouwelijk en trekt zich terug.
Functioneel zien we storingen in de bloedsomloop, vitaliteit, concentratie, stabiliteit en longen.
Bij de organen zien we storingen in het hart, bloed, dunne darm en tong.

Van groot belang dat ze altijd voldoende vers water hebben; geef ze geen heet voer als maïs en haver en vermijd extreme emotionele opwinding.

Aarde:

Zwakke organen:

 • Maag en milt ( pancreas)

Vatbaar voor:

 • Vervetten
 • Maagproblemen
 • Gaskoliek
 • Overmatige speekselvorming
 • Vermoeidheid
 • Zwakke bespiering
 • Spijsverterings- en darmproblemen
 • Voedselallergieën

Het is de tijd van stabiele;e volwassenheid. Aarde geeft voedsel. De milt zet voedsel om in Qi en bloed, en ditribueert vervolgens vocht door de bloed- en lymfevaten om het lichaam in balans te houden.
Als Aarde teveel aandacht claimt zullen de elementen water en hout beschadigd raken. Hierdoor zijn de nieren niet meer in staat om het overschot aan vocht uit de onderste verwarmer (onderbuik) te halen, waardoor de buik nog dikker wordt en gaat hangen. Benen zijn dan ook gezwollen. Paard wordt melancholische en depressief. Ze zijn overgevoelig voor suiker en vocht.

Metaal:

Zwakke organen:

 • Longen en dikke darm

Vatbaar voor:

 • Luchtwegproblemen
 • Dikke darmproblemen
 • Huid- en vachtproblemen

Door de longzwakte is er een grotere kans op huidproblemen als droogheid en jeuk. Zijn emotionele stijfheid uit zich ook in de rest van het lichaam, zoals een stijve, onbeweeglijke hals en wervelkolom.
Als het metaalpaard verzwakt is, wordt het een soort slaaf, die volledig emotieloos en mechanisch zijn plicht doet.

Water:

Zwakke organen:

 • Nieren en blaas

Vatbaar voor:

 • Problemen onderrug
 • Blaasproblemen
 • Zwakke botten of tanden
 • Hormonale veranderingen of een slechte lichamelijke ontwikkeling

Bij de nieren ligt de geboorte-energie ( de jing), de ancestrale energie ( voorouderlijke energie), die wordt vermengd met de verkregen energie ( de energie die je verzameld tijdens het leven). De niet-yin is de essentie van alle vloeistoffen, terwijl de nier-yang zorgt voor de circulatie hiervan. Watermerrie heeft veel last van artritis.

Disbalans en karaktersprong

Als een paard in balans is vertoont hij meestal de positieve eigenschappen van dat type. Als het allemaal niet zo lekker gaat, is er sprake van disbalans en komen de negatieve aspecten van dat element naar voren.

Karaktersprong

In de  verachtingscyclus die optreedt bij langdurige disbalans, springt een element over in een ander element.
Zo kan het zijn dat je denkt een rustig, matig actief paard te kopen. Maar na een paard ween, waarin je hem goed hebt behandeld, kan het zomaar zijn dat je ineens een heel ander paard hebt. Kennelijk speelden voorheen omgevingsfactoren een belemmerende rol en komt hij nu weer lekker in zijn vel te zitten.

 

Wat voor ruiter ben je?

Houtruiter:

Houttype ruiters houden van snelheid, van veel, snel en hoog; springruiters, marathonrijders en jockeys. Recht door zee, moedig niet snel bang te krijgen. Hoge pijngrens en harde werkers.
Ze vinden het gezellig om met anderen te rijden, maar vinden het al gauw te traag gaan. Maakt niet uit of er publiek in de buurt is.

Vuurruiter:

Enthousiaste ruiters die er van houden om in het middelpunt te staan. Ze houden van show, gratie, applaus en aandacht. Over het algemeen hebben ze niet veel lef, zijn erg gevoelig en hebben een lage pijngrens. Een vuurtype traint over het algemeen liever alleen en wil pas dat er mensen komen kijken als het goed gaat.

Aarderuiter:

Aardetypes rijden vooral omdat ze het leuk vinden. Ze brengen veel afwisseling in de training en zijn creatief. De kantine in gaan vinden ze vaak nog het leukste onderdeel van het paardrijden.

Metaalruiter:

Metaaltypes zijn no-nonsense mensen. Ze doen zonder al te heftige emoties gewoon hun ding. Het kunnen voor alle typen paarden heel prettige ruiters zijn. Het kunnen vrij goede wedstrijdruiters zijn. Ze doen onverstoorbaar hun werk en hebben een middelmatige pijngrens.

Waterruiter:

Waterruiters zijn voorzichtig, zoeken overal iets achter en kijken daarom liever eerst de kat uit de boom.
Ze kunnen snel bang zijn voor een paard. Het zijn vaak intelligente, wilskrachtige types.  Ze kunnen wel een wedstrijd rijden, maar met al het drukke gedoe en de spanning er omheen is de kans groot dat ze snel angstig worden.

 

Wat voor paard heb je?

Eenhandige manier om erachter te komen met wat voor een type je te maken hebt, is om de types die in dat geval zeker niet in aanmerking komen, uit te sluiten. Vaak is dan wat je overhoudt het juiste type.
Kijken naar het paard is heel belangrijk om tot een type te komen. Ook het geluid dat een paard maakt kan je helpen om te bepalen welk type het is. Een argwanend geknor kan op een Watertype duiden. Een hulpeloos gehinnik is van een vuurtype afkomstig. Een aardepaard hoor je vooral tijdens voertijd.
Vraag zoveel mogelijk over de hele levensgeschiedenis van het paard na. Er kunnen dingen gebeurd zijn waardoor hij een ander type is geworden.

Mengtypes

Behalve paarden die niet in hun eigen element zijn ,zoals vuur dat in water is geschoten, bestaan er ook aangeboren combinaties van types, de zogenaamde mengtypes.
Bij mengtypes kan een bepaald element wel dominant aanwezig zijn, maar vaak zie je kenmerken van wel twee of drie elementen.
Daarom moet je niet proberen je paard per se in een element onder te brengen. Het kunnen er , om verschillende redenen, meer dan een zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*