Home » Overig » Moeten paarden in de Oostvaardersplassen bijgevoerd worden?
Moeten paarden in de Oostvaardersplassen bijgevoerd worden?

Moeten paarden in de Oostvaardersplassen bijgevoerd worden?

De konikpaarden zouden bijgevoerd moeten worden. Je kunt hun ribben en botten overal zien uitsteken, hetgeen erop duid dat ze te weinig eten kunnen vinden. Ook als je rond kijkt is er nergens meer een grasspietje te zien, alleen maar leeg gegeten en kale gronden.
In de natuur blijven ze op zoek gaan naar eten en leggen daarbij zeer veel kilometers af. De Oostvaardersplassen is weliswaar een natuurgebied maar lang zo groot niet dat de paarden genoeg voedsel kunnen vinden. Het is en blijft natuur achter een hek.

Als ik deze paarden in zo’n toestand op stal zou hebben staan dan zou de dierenbescherming gelijk op de stoep staan wegens dierenmishandeling.
Ook al is de natuur wreed en meedogenloos, ik ga daar wat betreft de Oostvaardersplassen niet in mee. Dit zijn dieren die door de mens achter een hek zijn gezet.
Ook al word er beweerd dat het tot meer stress leid om de dieren bij te voeren en dat er dan grotere populaties komen. Ik vind niet dat we in deze tijd de dieren hier in Nederland kunnen laten lijden. Ik vind het een schande hoe de dieren er zo mager bij lopen, het lijken wel paarden van Brooke Hospital.  Alsof ik in een derde wereldland rondloop. Daar komt nog bij dat de ondervoede paarden een verlaagde afweer hebben waardoor ze een grotere kans hebben te overlijden door bijv. infectieziekten.

Paard in de oostvaardersplassen Helaas heb ik de herten en runderen niet kunnen zien dus weet ik niet hoe hun voedingstoestand is. Al kan ik mij daar wel iets bij voorstellen als ik de paarden zo zie en de informatie op internet bekijk.

Hongersdood in de oostvaardersplassen

De Runderen trekken met hun tong het gras van de grond en als het gras zo kort is kunnen ze alleen maar wat happen.
Wat ik heb nagelezen over de herten vind ik ook diep triest. De manier waarop zo’n dier ligt te lijden en een langzame hongerdood sterft of soms verdrinkt. Vreselijk!!
Er word gezegd dat door de natuurlijke hiërarchie de zwakkere dieren alsnog hun voedsel niet krijgen als er word bijgevoerd.
Ik denk als er genoeg word bijgevoerd en op verschillende plekken hooi word neergelegd ieder dier de kans heeft om eten te krijgen.
De dieren afschieten om zo te zorgen dat er niet teveel dieren komen vind ik ook niet kunnen. Dan hadden ze geen gebied als de Oostvaardersplassen moeten maken en daar deze dieren in uitzetten. Je kan geen natuur willen nabootsen en dan onnatuurlijke acties ondernemen als doodschieten. Dat komt in de natuur niet voor. Daar zijn bijvoorbeeld wel predators die zorgen dat de populatie afneemt. Die zijn er in dit gebied niet omdat de paarden te groot zijn voor elk in Nederland levend roofdier.

Dan hadden ze er voor moeten zorgen dat de dieren zich niet kunnen voortplanten d.m.v castratie bijvoorbeeld. De dieren zouden dus eigenlijk een veel groter gebied nodig zouden hebben om genoeg voedsel te vinden. Deze dieren horen hier  niet thuis, het gebied is te klein om goed te overleven.
Het gebied zal vergroot moeten worden naar mijn  mening, ik denk niet dat oernatuur mogelijk is in dit dicht bevolkte Nederland.

Hoe komen de Konikpaarden in Nederland?

Het Konikpaard komt oorspronkelijk uit Polen of Wit-Rusland, de mens heeft dit ras in 1981 naar Nederland gehaald. Nederland is dus al niet de natuurlijke leefomgeving van het Konikpaard. Daarbij komt nog dat Flevoland een kunstmatig eiland is, dus ook niet natuurlijk is ontstaan.
De bomen zijn ook allemaal aangegeten, omdat er geen voedsel meer is beginnen de paarden nu aan de bomen te eten.
Ik vind het ook storend dat er een spoorlijn door het gebied heen loopt, mooi natuurgebied !
Teveel dieren op een te klein gebied die massaal honger lijden en doodgaan. De dieren zijn door mensen geplaatst en kunnen niet vertrekken uit het gebied. Ze sterven een hongerdood hetgeen zeer langzaam en pijnlijk is.
Als argument word er gezegd dat op langere termijn het probleem alleen maar groter zal zijn omdat er meer dieren worden geboren. Het paard draagt 11 maanden dus kan het niet tweemaal per jaar gaan veulenen.
Oostvaardersplassen is naar mijn idee een mislukt experiment wat betreft de grote grazers. Er worden hulpbehoevende dieren gecreëerd en er word vervolgens geen hulp geboden.

Bronnen:

bron 1: http://www.staatsbosbeheer.nl/

bron 2: http://nl.wikipedia.org/wiki/Oostvaardersplassen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*