Home » Natuurgeneeskunde » Ontworming of probleemvorming?
Ontworming of probleemvorming?

Ontworming of probleemvorming?

Onder het motto voorkomen is beter dan genezen…Geef je paard elke drie maanden een ontworming. Op veel pensionstallen is het zelfs een verplichting om je paard elke drie maanden te laten ontwormen.
Maar ben je dan inderdaad preventief bezig? Of ontwikkel je op deze manier juist problemen?
Als veterinair natuurgeneeskundig therapeut kan je anders aankijken tegen onderwerpen als ontworming dan de meeste reguliere dierenartsen.
In de natuur is het bekend dat de paarden weinig tot geen last hebben van wormen. Gedomesticeerde paarden met een goede weerstand hoeven ook geen last te hebben van wormen. Ze hebben ze maar dit hoeft geen problemen te geven. Pas als het paard onvoldoende weerstand heeft, kan dit omslaan naar schadelijk parasitisme.
Het doel van ontwormen moet dan ook niet zijn om een dier volledig wormvrij te houden maar om een infectie binnen acceptabele grenzen te houden. Natuurgeneeskundig gezien draagt een lichte infectie namelijk bij aan de immuniteit van het paard. Daarbij komt dat ontwormen alleen zinvol is als er wormen aanwezig zijn, een ontworming werkt dus niet preventief!
Nu zijn we al een grote stap vooruit gegaan doordat het mestonderzoek gepromoot wordt, de hoofd  reden hiervoor is de resistentie van de wormen tegen de ontwormmiddelen. Absoluut van belang maar er is meer …
Ontwormmiddelen zijn opgebouwd uit chemische middelen die een belasting voor het paard kunnen zijn, dit is iets waar vaak niet aan gedacht wordt. Als er standaard eenmaal in de drie maanden een ontworming plaats vind wordt het lichaam frequent belast met deze chemische stoffen. Dit kan dus nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van het paard maar ook voor de darmflora en het immuunsysteem.
Paarden die verzwakt zijn door andere aandoeningen, fysiek of mentaal, kunnen door wormen letterlijk worden opgegeten. Verzwakte paarden kun je beschermen met het liefst natuurlijke middelen (knoflookolie uit de aromatherapie, kruiden) omdat dit geen vervuiling in het lichaam geeft. Door vervuiling in het lichaam wordt het paard nog zwakker en is weer vatbaarder. Maar als een infectie zo heftig is, dat acute hulp nodig is, zullen absoluut reguliere middelen ingezet moeten worden.
Na een reguliere behandeling zou het lichaam gereinigd kunnen worden met groene leem of chlorofyl. Een reiniging zorgt ervoor dat lichaamsvreemde stoffen zoals resten van ontwormingen en  inentingen, antibioticakuren e.d. worden verwijderd. Elke lichaamsvreemde stof dient in het lichaam te worden geneutraliseerd. De hiervoor benodigde energie gaat ten koste van andere processen. Hierdoor verzwakken de orgaanfuncties. Een deel van de reststoffen kan het lichaam niet kwijt en vormen ballast. Daarom is een reiniging van belang.
Maar ook is het van belang bij verzwakking of een wormbesmetting om de weerstand van het dier te verhogen, dat kan met verschillende natuurlijke middelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*